Wat voor data kan ik krijgen van DNA Matches?

Met DNA Matching, worden de genetische resultaten vergeleken van twee personen die een autosomale DNA test hebben gedaan en de genealogische informatie zien.

Een DNA Match tussen twee personen kan aangeven dat men verwant is of dat zij dezelfde etnische of regionale achtergrond hebben. Het is daarom belangrijk om de beschikbare genealogische informatie te  overwegen (bijvoorbeeld of de persoon een stamboom heeft).

Voor elke DNA Match, zal u drie verschillende genetische parameters zien die u kunt gebruiken om de mogelijke matches te vergelijken die wellicht dezelfde relatie tonen.

Gedeelde DNA toont u het percentage DNA dat u gelijk heeft met de andere persoon. Tussen haakjes kunt u de lengte van het totale gedeelde DNA zien in centiMorgans (cM) - net als meters of mijlen, is dit de eenheid die de lengte van DNA segmenten beschrijft. Bekijk hoeveel gedeeld DNA u en uw match gemeenschappelijk hebben is de gemakkelijkste manier om een idee te krijgen hoe nauw verwant u waarschijnlijk bent. Broers en zussen bijvoorbeeld, hebben gemiddeld 50% van hun DNA gemeenschappelijk en het percentage daalt als de verwantschap geringer wordt.

Gedeelde segmenten: Een segment is een deel van uw DNA-sequentie. U en uw DNA Match hebben een bepaald aantal van deze segmenten gemeen en sommige daarvan zijn langer dan andere. Uw totale gedeelde DNA met een andere persoon kan zijn opgebouwd uit een aantal kleine segmenten, een aantal grote segmenten of enige combinatie van beide.

Grootste segment: Onder de gedeelde segmenten van verschillende grootte, kan de lengte van het grootste segment dat u en de andere persoon gemeen hebben u helpen de waarschijnlijkheid dat u inderdaad verwant bent te bepalen. Hoe langer het grootste segment is, hoe groter de kansen dat u verwant bent. Kijken naar de lengte van het grootste segment is ook de gemakkelijkste manier om het verschil te zien tussen een aantal matches die allemaal dezelfde mogelijke verwantschap tonen.

De mogelijke relatie wordt gebaseerd op de genetische waarden die aan u worden getoond. Alhoewel matches mogelijk dezelfde relatie beschrijven (bijvoorbeeld 4e neef), kunnen ze in feite verschillen van elkaar gebaseerd op de parameters. Het is daarom aan te raden dat u alle drie de parameters bekijkt om het meeste te begrijpen van elke match. Vanaf daar kunt u alle genealogische informatie vergelijken en contact opnemen met de persoon.